PETI POHOD PO POTEH KAMNITIH KRIŽEV

Prekrasna sončna sobota je kar vabila ven v naravo. Na povabilo Kulturnega društva Lipa se je zbral ducat pohodnikov, med njimi pa že nekaj stalnih udeležencev, ki radi spoznavajo nove poti in zgodbe  o križih, ki so ponekod prav nenavadne in zanimive.

Tokrat smo za izhodišče izbrali železniško postajo v Pivki, cilj pohoda pa je bil Narin. Lokalni turistični vodnik Ernest Margon je na železniški postaji orisal zgodovino in pomen železnice, ki je prišla v naše kraje pred stodevetinpetdesetimi leti. Pokazal je nekaj starih razglednic, ki so pričale, da je z železnico v Šempeter prišel tudi razvoj. Od tam smo krenili v Hrastje in si ogledali križ Na Kržišču ob vznožju najbolj strmega klanca v občini. Pot nas je nato vodila do Velike Pristave in do tamkajšnjega križa na koncu vasi. Pot smo nadaljevali do  Šmihela, si ogledali lepo obnovljeno cerkev, prisluhnili ubranemu petju deklet na koru in se podali do končne postaje Narina. Ogledali smo si dva narinska križa, ki sta ob križpotjih služila za poslovitev pokojnikov od domačega kraja na poti do šmihelskega pokopališča. Več časa smo si vzeli za ogled cerkve sv. Jakoba s pozlačenimi baročnimi oltarji, ki po prenovi kar sijejo.

Pohodniki smo bili zadovoljni, saj smo spoznali nove zgodbe, povezane  z nastankom križev, srečali smo se tudi s prijaznimi domačini, gospa Dragica Kaluža iz Narina nas je ob koncu našega pohoda presenetila in pogostila s slastno pečenimi »buhteljni«. Pivška pokrajina, posejana z znamenji – kamnitimi križi, ponuja veliko možnosti za sprehode, razveseljuje nas s svojo pestrostjo in nam ponuja edinstvene pomnike krščanstva in slovenstva –številne cerkve in kamnite križe.  Nova priložnost za pohod bo spet v mesecu oktobru, saj v Kulturnem društvu Lipa Pivka že načrtujejo naslednji jesenski pohod, ko bomo krenili po Zgornji Pivki od Zagorja do Bača,  pa vse do Koritnic in zaključili v Knežaku.

Tekst in foto: Irena Margon

dsc_8367

dsc_8341

dsc_8336

dsc_8325

dsc_8317