OSREDNJA PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU V PIVKI

Osmega februarja je bila v Krpanovem domu v Pivki osrednja prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Kulturno društvo Lipa iz Pivke je ob finančni pomoči Občine Pivka in v sodelovanju z Mešanim pevskim zborom Košana in Moškim pevskim zborom Pivka pripravilo nepozaben kulturni večer. Kljub neprijetnemu deževnemu dnevu se je v dvorani zbralo veliko obiskovalcev, ki so prisluhnili gostoma večera. Irena Margon se je pogovarjala z dr. Milanom Jazbecem in ilustratorjem Marjanom Mančkom o njuni knjigi Diplomat Martin Krpan. V samo dogajanje kulturnega večera je prišel celo Martin Krpan, ki ga je spretno upodobil Andrej Godina, program pa je prisrčno povezovala Ana Žužek Barle.

Za začetek večera je Mešani pevski zbor Košana zapel našo himno, nato pa so mladi pevci pod vodstvom zborovodkinje Barbare Dolgan zapeli še dve pesmi. V uvodnem nagovoru nas je pozdravil in o pomenu praznovanja kulture spregovoril župan Robert Smrdelj. Poudaril je, kako pomembne besedne umetnike smo imeli vse od Trubarja, Prešerna, Cankarja pa do mnogo drugih, brez katerih umetniških del ne bi mogli postati in obstati kot narod. Zato je prav, da smo ponosni na našo kulturno preteklost. Osrednji dogodek kulturnega večera pa je bil pogovor dveh gostov, in sicer z dr. Milanom Jazbecem in ilustratorjem Marjanom Mančkom. Z njima se je pogovarjala prof. Irena Margon, ki je v uvodu na kratko predstavila gosta, nato pa so skozi vodeni pogovor odkrivali vrline in lastnosti našega narodnega junaka Martina Krpana, ki je v najnovejši knjigi predstavljen kot prvi slovenski diplomat. Avtor Milan Jazbec Krpanu pripisuje lastnosti, ki so značilne za diplomacijo kot na primer: modrost, previdnost, takt, ugled, smisel za pogajanja in protokol, samozavest, odločnost, pogum… Opisal je petnajst takih lastnosti, ki jih je Marjan Manček spretno prikazal v ilustracijah. Dr. Jazbec dela v diplomaciji in predava na FDV –ju o diplomaciji, ima pa tudi zelo rad povest o Martinu Krpanu in ga ponosno predstavlja tudi kolegom po svetu. V knjigi je še ena posebnost, vse, kar je zapisano o diplomatu Krpanu in sama povest, je prevedeno tudi v angleščino. Tako je knjiga dostopna tudi tujim bralcem. V prijetnem klepetu obeh gostov so obiskovalci izvedeli veliko zanimivega iz njunega življenja in dela.

V drugem delu kulturnega večera se je nenadoma pojavil sam Martin Krpan, ki je s svojim humorjem prenekatero resnico zabelil, odigral ga je Andrej Godina. Za zaključek večera so nastopili še pevci Moškega pevskega zbora Pivka pod vodstvom zborovodje Marcela Štefančiča. Ob koncu nadvse prijetnega kulturnega večera se je voditeljica programa Ana Žužek Barle zahvalila vsem ustvarjalcem, ki so prispevali svoj del, da je prireditev uspela, občini Pivka pa za finančno podporo.

Tekst in foto: Ernest Margon

pr3

 

 

pr2

 

pr1