OSREDNJA OBČINSKA PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

V Pivki že vrsto let tradicionalno praznujemo slovenski kulturni praznik. »Kultura mora biti del našega vsakdanjika, to bi moral biti način življenja posameznika, če hočemo v tem globalnem svetu preživeti kot narod in posamezniki. Kultura je tudi vrednota, ki jo moramo negovati zase in ohranjati za prihodnje rodove. Ta praznik ni samo spomin na dr. Franceta Prešerna, ampak je praznik vseh nas, ki nam je mar za lepo slovensko besedo,« je v uvodnem nagovoru poudarila predsednica KD Lipa Pivka Irena Margon. Letos smo se skupaj z Občino Pivka odločili, da se še posebej spomnimo našega izjemnega pesnika. Prireditev smo posvetili Prešernu. V goste smo povabili gospoda Janka Krištofa in njegovega glasbenega spremljevalca pianista Tonča Feiniga z avstrijske Koroške. Skupaj sta izvedla recital Prešernovega Krsta pri Savici. To je bila lepa obuditev spomina na velikega pesnika.

Pred začetkom recitala je domačin, solist Matej Lenarčič, zapel slovensko himno, Prešernovo Zdravljico. Sledil je dramski nastop Janka Krištofa z recitalom. Poslušalci so imeli priložnost slišati celoten Krst pri Savici v vsej njegovi dramatičnosti v prvem delu v Uvodu in nato v drugem delu, ki se imenuje Krst, ko je Črtomir iskal smisel življenjskih nazorov. Sporočilo pesnitve je poveličevanje krščanske vere v dobrega Boga, posmrtno življenje ter prostovoljno služenje Bogu.

Posebnost letošnje prireditve je tudi, da gosta, ki sta uprizorila Prešernovo stvaritev, prihajata z avstrijske Koroške, zato sta nam bila še bolj draga, saj s tem povezujemo Slovence naše domovine in Slovence, ki živijo na Koroškem v Avstriji. Janko Krištof je duhovnik iz Bilčovsa, v Borovljah je dekan, je pa tudi predsednik Krščanske kulturne zveze v Celovcu. V pogovoru nam je razkril, da je že davno še v gimnazijskih letih rad igral na odru. Kasneje je opustil in se k ljubezni do dramatizacije vrnil kot zrel mož. Izbira si izzive, kot je tematika svetopisemskih zgodb in osebnosti. Odločil pa se je tudi za projekt naučiti se na pamet celoten Krst pri Savici. Dramsko besedo je združil s prijateljem glasbenikom Tončem Feinigom, pravim glasbenim virtuozom in skupaj sta izvedla prekrasen kulturni dogodek.

V dvorani Krpanovega doma v Pivki se je zbralo veliko ljubiteljev kulture, ki so prisluhnili gostoma večera. Ob koncu nastopa se je Irena Margon še pogovarjala z obema gostoma, dramskim ustvarjalcem Jankom Krištofom in pianistom Tončem Feinigom, ki sta osvetlila, kako sta se odločila za interpretacijo tako zahtevnega dela, kot je Prešernova pesnitev Krst pri Savici. Seveda pa so se poslušalci z gostoma po končani prireditvi še dolgo zadržali v prijetnem pogovoru  in skupaj nazdravili prazniku in vsem nam.

 

Tekst in foto:
Ernest Margon